Juicy in the inside.... |
Serves 5 persons
INGREDIENTS:
1 big Chicken breast (about 800g) - cut into 4 slices
6 cloves Garlic*
25 sprigs Basil Leaves* - remove stems
1/2 cup Water*
2 tbsp Balsamic Vinegar*
1-2 tbsp Honey*
Salt* (* blend until fine paste)
Pepper
METHOD:
1. Rub chicken with salt & pepper.
Marinate with blended ingredients for 1/2 day in fridge.
2. Heat up ridged pan with some oil.
Grill chicken until cooked on one side.
Flip and let it cooked completely.
3. Heat up 2 tbsp butter and pour the excess marinate sauce.
Cook until thicken & serve along the chicken.
***************************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
Ni
lah lauk nya untuk Nasi Minyak Bandung yg Along tayangkan kelmarin.
Resipi ayam panggang ni tentu nya sesuatu kelainan sebab Along pandai2
sendiri mencipta hasil imaginasi sebab daun selasih yg terlampau banyak
gemuk2 kat belakang rumah tu. Hasil nya sungguh sedap seperti yg Along
sangkakan.... bukan sahaja rasa nya yg harum berperisa malah ayam nya
tersangat lembut. Kalau nak tahu kena lah cuba sendiri tau... memang
spesel & sesuatu kelainan!!
Hidangan 5 orang
BAHAN2:
1 ketul besar Dada Ayam (~ 800g) - potong 4 keping
6 ulas Bwg Putih*
25 tangkai Daun Basil* - ambil daun nya shj
1/2 cwn Air*
2 sb Balsamic Vinegar*
1-2 sb Madu*
Garam* (* blend sehingga menjadi pes)
Lada Hitam
CARA2:
1. Lumur ayam dgn garam & lada hitam sehingga rata.
Gaulkan bhn2 yg di blend* & perap 1/2 hari dlm peti-sejuk.
2. Panaskan kuali pemanggang bergerigi dgn sedikit minyak.
Panggang ayam sehingga masak di sebelah nya & balikkan.
Biarkan sehingga masak sepenuh nya.
3. Panaskan 2 sb butter & masak lebihan bahan perap sehingga pekat.
Hidangkan bersama ayam tadi bersama nasi/kentang/roti.
Hidangan 5 orang
BAHAN2:
1 ketul besar Dada Ayam (~ 800g) - potong 4 keping
6 ulas Bwg Putih*
25 tangkai Daun Basil* - ambil daun nya shj
1/2 cwn Air*
2 sb Balsamic Vinegar*
1-2 sb Madu*
Garam* (* blend sehingga menjadi pes)
Lada Hitam
CARA2:
1. Lumur ayam dgn garam & lada hitam sehingga rata.
Gaulkan bhn2 yg di blend* & perap 1/2 hari dlm peti-sejuk.
2. Panaskan kuali pemanggang bergerigi dgn sedikit minyak.
Panggang ayam sehingga masak di sebelah nya & balikkan.
Biarkan sehingga masak sepenuh nya.
3. Panaskan 2 sb butter & masak lebihan bahan perap sehingga pekat.
Hidangkan bersama ayam tadi bersama nasi/kentang/roti.
Chicken with marinate sauce |
Grilling in process |
No comments:
Post a Comment