Kenapa bahaya? sebab sambalnya mesti pedas dan ini akan menambahkan ketidaksabaran korang. Yang lagi penting ialah, korang takkan sabar nak tunggu restoran tu bukak nak beli ayam penyet. Dah ramai yang kena penyakit ni, mujurlah saya kena sikit je..hehe
Apa specialnya nasi ayam penyet ni sampaikan saya membawanya sebagai menu tengahari untuk seminar blogging pada 18 oktober ni? haaa..rahsianya pada ayam yang diperap dan digoreng garing beserta sambal yang cukup membuatkan orang menangis mengalahkan sedih tengok filem hindustan. Tapi yang bagusnya nasi ayam penyet ini ialah kekadang anda akan berpeluh-peluh lepas makan macam baru balik jogging..hehe
Ok..kembali ke resepi ayam penyet:
1- Ayam:
1/4 ayam tua (pencen)2- Bahan untuk perap ayam:
4 ulas bawang putih5 ulas bawang merah
2 sudu besar ketumbar
* semua bahan ni dikisar
3- Cara menyediakan ayam penyet:
- Ayam diperap 30 hari minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
- Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
- Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka
4- Menyediakan sambal
- Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
- Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).
5- Cara nak makan:
- 1 pinggan nasi putih (beserta nasi tambah)
- 1 pinggan ayam yang telah siap digoreng tadi pada step 3
- 1 mangkuk sambal
- 1 mangkuk sup
- 1 jag gelas air suam
No comments:
Post a Comment