When I went to Batam during CNY holiday, I really can't stop eating their nasi ayam penyet. So I decided to cook my own. After cooking, I found the taste is same with the Indonesian one. Here I would like to share the recipe with all of my friends!
Bahan-bahan untuk sambal belacan
5 biji cili merah hidup- digoreng 15minit
5 biji cili api- digoreng 15 minit
2 inci belacan yang dah dibakar
segenggam assam jawa[buatkan jusnya dengan sidikit air,biar pekat lagi bagus].
limau kasturi masa dihidang
Cara- caranya
1. Seperti biasa bahan tadi kecuali air asam dikisar, jgn sampai lumat. Barulah dimasukkan air asam tuuu. Kacau sedikit.
2. Sampai sebati semua bahanya, siap dan dihidangkan.
Ayam goreng
1 kilo kepak ayam
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu serbuk kari
secukup garam
segengam tepung beras
Caranya;
Gaul semua bahan bersam ayam hingga sebati dan perapkan 30minit. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Dihidangkan bersama nasi putih, daun salad, timun, tempeh goreng (optinal), kacang botto (optional), sambal belacan dan sup daging.
Bahan-bahan untuk sambal belacan
5 biji cili merah hidup- digoreng 15minit
5 biji cili api- digoreng 15 minit
2 inci belacan yang dah dibakar
segenggam assam jawa[buatkan jusnya dengan sidikit air,biar pekat lagi bagus].
limau kasturi masa dihidang
Cara- caranya
1. Seperti biasa bahan tadi kecuali air asam dikisar, jgn sampai lumat. Barulah dimasukkan air asam tuuu. Kacau sedikit.
2. Sampai sebati semua bahanya, siap dan dihidangkan.
Ayam goreng
1 kilo kepak ayam
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu serbuk kari
secukup garam
segengam tepung beras
Caranya;
Gaul semua bahan bersam ayam hingga sebati dan perapkan 30minit. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Dihidangkan bersama nasi putih, daun salad, timun, tempeh goreng (optinal), kacang botto (optional), sambal belacan dan sup daging.
No comments:
Post a Comment